EMS Fondation Rozavère, Lausanne

New construction as an extension for existing elderly home

location: Lausanne, Switzerland

year: 2015

type: Open international competition

area: 3.600 m2

client: Fondation La Rozavère

team: Arabella Masson, Csaba Tarsoly, Lluís Juan Liñán

 

The entire complex is understandable at a glance, upon arrival on the new large outdoor platform connecting the old and new buildings. The clearance between the built volumes suggests the greenery of the park and the surrounding area. A large circular courtyard pierces the platform in the middle: It is a garden enclosure designed for psychiatric patients of advanced age. The presence of this circular garden, visible from everywhere, works like an oculus in a dome, as a constant reference point.

L’ensemble du complexe se comprend en un coup d’œil, en arrivant sur la grande plateforme extérieure qui relie les deux bâtiments existants à la nouvelle extension de l’EMS. Le dégagement entre les volumes bâtis laisse entrevoir la nature verdoyante du parc et des alentours. Une grande cour intérieure circulaire perce cette plateforme en son milieu : Il s’agit d’un jardin enclos destiné aux patients de psychiatrie de l’âge avancé. La présence de ce jardin circulaire, visible de toutes parts, constitue, tel un oculus dans une coupole, un point de référence constant.